Friedrich Nietzsche

"Toate spiritele profunde au nevoie de o masca: mai mult decat atat, in jurul fiecarui spirit profund se formeaza neincetat o masca, datorita interpretarii invariabil false, adica anoste, a tuturor cuvintelor sale, a tuturor pasilor sai, a tuturor manifestarilor vietii sale."

joi, februarie 22

4. AL DOILEA MAIL - RASPUNS PENTRU SATAN

Salutare,

Am citit articolul ala de pe traceurs.

Eu sunt foarte de acord in ceea ce priveste organizarea, sunt foarte de acord ca jamul sa se desfasoare organizat, si nu haotic (a nu se asocia notiunea de "anarhic" cu termenul "haotic" - pentru unii suna a sinonime, nu e deloc asa; dar asta e alta dezbatere). Insa organizarea poate fi facuta prin consens, si nu prin coercitie, nu prin impunere. Te cred pe cuvant ca lucrurile au degenerat si au fost cazuri in care ai vorbit cu politia, insa cred ca si politia (cu toata ura mea fata de ea) isi da seama, deseori, ca nu are rost sa amendeze pe cineva nevinovat (vezi toate contestatiile la amenzi, majoritatea sunt castigate), mai ales cand acea persoana are atatia oameni in jur. Parkour nu e ilegal. Daca politia intervine, cel care a "masturbat" linistea publica sa raspunda, nu tu!

Stiu ce s-a intamplat la Iasi. Stiu foarte bine - voi ati venit si ati plecat pentru ca era prea multa lume si la plecare nici macar nu ati anuntat. L-ati luat pe sustinatorul fervent Tudor si ati plecat sa demonstrati ca "flips are not parkour", departe de multimea de incepatori si de entuziasti. Erau oameni care nu apucasera sa faca nici macar un monkey pana sa plecati, si venisera din alte orase special ca sa va vada. A venit politia, jandarmeria, am vorbit cu ei (eu personal si inca vreo cativa prieteni), nimeni nu a fost amendat, toata lumea s-a putut antrena: problema a fost ca 90% dintre aceia erau incepatori care au venit sa vada traceuri mai experimentati, de la care sa invete ceva, care sa le raspunda la niste intrebari. Repet, cautau oameni care sa-i ajute, nu mentori, nu lideri. Era clar ca desi eu practicam de mai multa vreme decat ei, nu eram in stare sa vorbesc cu toti, dar daca ati fi ramas si voi (toti cei care ati plecat si ati facut un jam separat), cu siguranta ca ar fi fost altfel situatia. Ati fugit de o responsabilitate atunci, asta ati facut. Nu e nimic onorant in fapta asta, oricat de mult ati rade voi de copiii care faceau tumbe si de unii care faceau backflipuri (cica sa impresioneze, ma intreb pe cine, din moment ce cand noi ne apucam de parkour justin dadea deja 5 backflipuri la rand). Ati ras de cei care faceau backflipuri, ca sa va duceti intr-un loc mai ferit de "multime", si sa va faceti voi backflipurile voastre. Daca s-ar fi discutat de la inceput pe un blog/forum (separat, pe orase), daca s-ar fi pregatit niste locatii in Iasi care sa suporte o asemenea masa de traceuri (cu experimentati si incepatori si viitori incepatori), daca nu s-ar fi discutat doar cu Tudor (cel in care aveati incredere), probabil jamul ar fi fost liber si organizat in acelasi timp. Asa, a fost doar liber, dupa care s-a rupt in doua.

Cei care vin la jam sa se sparga in figuri, sa faca macho-isme (apropo de faptul ca sunt exagerat de putine fete practicante de parkour; oare de ce?!) si cocalarisme, ar trebui sa fie marginalizati tacit, prin simplul fapt ca un traceur dispune de o anumita morala care il opreste din a actiona intr-un asemenea hal. Sunt de acord cu niste reguli, dar nu sunt de acord ca acestea sa fie scrise, sau sa devina legi. Le-as numi mai degraba acorduri, sau intelegeri, decat reguli. Ideea de regula e prea autoritara.

Da, sunt implicat aici in zona, dar intotdeauna am incercat sa le aduc aminte tuturor celor cu care ma antrenam ca ar trebui sa-si scoata din capa toti "idolii". Sa inceteze de a mai fi fanii cuiva, chiar ai lui Ilabaca sau David Belle, ca sa nu mai vorbim de practicanti locali. Nu pot spune ca te cunosc, te-am vazut de 2 ori in viata: la Jamul de la Brasov si la cel de la Iasi. Tin sa-ti reamintesc, nu e un atac la persoana. Nu critic decat ideile voastre, care poate s-au format intr-un anumit context, si nu a fost ceva voit de la inceput - de a se ajunge la "jamuri invitationale", etc. Si te contrazic, lumea nu are tendinta naturala de a-si gasi un lider, e o nevoie fabricata, ca mai toate asa zisele nevoi. Aici vorbim de parkour: te antrenezi, poti sa ai 14 oameni care te conduc, daca nu esti capabil sa te conduci singur nu ajungi nicaieri; cu alte cuvinte, in parkour nu vine nimeni sa ti imprumute o bucata de mana pentru un monkey, ai mainile tale, in ele trebuie sa ai incredere, pe ele trebuie sa tinzi in mod natural sa le cauti, nu pe vreun lider.

Banutz nu este un exemplu de "nepotism". El a facut o lista. Antrenandu-ne impreuna, m-a inclus si pe mine acolo. Sa nu mai folosesc un nume, ca nu am nimic cu Bannutz, dimpotriva ma inteleg foarte bine cu el si il respect pentru ceea ce face. Sa spunem omul X, care face lista. Exista extraordinar de multe sanse ca eu sa fiu un foarte bun traceur si sa nu-l cunosc pe omul X. Asta inseamna ca nu particip la Jam. Asta numesc eu incorectidutine. Spui ca daca nu ati fi fost voi, jamurile nu s-ar fi facut. Intr-adevar, nu s-ar fi facut atunci, dar cu siguranta s-ar fi facut mai tarziu. Oamenii faceau pk si inainte sa va cunoasca pe voi totusi.

Nu stiu daca am specificat destul de clar in primul mail. Nu vin la jam. Tocmai pentru ca a devenit prea autoritar, prea putin liber. Si nu ma lupt cu toata lumea. Sunt atat de multi traceuri care nu vin la jamul asta, dintre care unii, cu care ma si antrenez de altfel, sunt chiar experimentati. Am vrea totusi sa existe un jam liber, la care sa ne intalnim cu totii si sa discutam, sa ne antrenam. Asta nu e o cearta, nu am nimic personal cu voi. Cu toata lipsa mea de modestie, consider ca asemenea discutii chiar ar imbunatati situatia pk-ului.

Shao,

PS: Merci ca postezi mailul. Daca vrei, poti sa-l pui si pe asta, avand in vedere ca am mai adus cateva completari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu