Friedrich Nietzsche

"Toate spiritele profunde au nevoie de o masca: mai mult decat atat, in jurul fiecarui spirit profund se formeaza neincetat o masca, datorita interpretarii invariabil false, adica anoste, a tuturor cuvintelor sale, a tuturor pasilor sai, a tuturor manifestarilor vietii sale."

duminică, mai 24

Concepte contradictorii...


DEMOCRATIA...

demos + kratos = love ! NU! Puterea poate sa apartina si sa fie exercitata doar de un individ sau de o minoritate privilegiata, altfel nu ar mai fi putere! Daca analizam puterea, ca fiind capacitatea lui A de a-l determina pe B sa faca ceea ce nu ar fi facut fara interventia lui A, cum se mai poate vorbi de putere in cazul in care se crede ca aceasta apartine poporului? Ar fi capacitatea lui "popor" de a-l determina pe "popor" sa faca ceea ce nu ar fi facut fara interventia lui "popor"? Putere? Sau, mai bine zis, iluzia puterii...


ANARHO-INDIVIDUALISMUL...

anarhism = fara "arhon" = fara stapani

individualism = singura autoritate ramane autoritatea individului

Astfel, anarho-individualismul ar dori ca prin refuzul oricarei autoritati impuse, individul sa isi insusesca propria autoritate ca fiind unica autoritate legitima. Individul devine propriul stapan. Se respinge astfel ideea ca ar mai fi vorba despre vreo teorie anarhica, ce ar fi insemnat lipsa oricarui stapan. Dar orice stapanire implica sclavia. Asadar, individul este in acelasi timp si propriul sclav. In schimb, suna parca mai bine sa spunem ca suntem proprii stapani, decat ca suntem proprii sclavi. Acest "furt teoretic", pe care il practica individualismul in domeniul filosofiilor libertare, ar trebui respins odata pentru totdeauna ! Nu exista anarho-individualism! Exista doar individualism, care, in genere, conduce spre o practica acuta a egoismului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu