Friedrich Nietzsche

"Toate spiritele profunde au nevoie de o masca: mai mult decat atat, in jurul fiecarui spirit profund se formeaza neincetat o masca, datorita interpretarii invariabil false, adica anoste, a tuturor cuvintelor sale, a tuturor pasilor sai, a tuturor manifestarilor vietii sale."

vineri, iunie 6

Literatura exista sau nu !... spunea cineva...

Literatura exista sau nu! S-a referit la "literatura de sertar"... Dar ar fi trebuit sa reformuleze: Publicatiile exista sau nu! Cartile exista sau nu!

Literatura este pictura fuzionarii visului si a gandirii! Nu poti spune despre literatura ca exista sau nu, asa cum nu poti spune despre gandire ca exista sau nu!

Un critic literar nu poate vedea o literatura perfecta, pentru ca daca ar face asta, nu s-ar mai numi critic! Trebuie sa vada imperfectiunile stilului pentru a-l slefui, pentru a-l determina sa tinda spre ceea ce se considera a fi perfectiunea in literatura! Logic este ca tot ceea ce lipseste unei literaturi perfecte nu a fost scris, caci daca ar fi fost scris nu ar mai fi lipsit! Astfel cred ca "literatura de sertar" nu numai ca exista, dar este posibil sa fie si cea mai valoroasa! Analiza oricarui gen de literatura nu va fi niciodata completa! Aceasta se intampla dintr-un singur motiv, si anume ca cele mai bune carti sunt cele care nu au fost scrise niciodata!

Astfel, cel care spune ca literatura exista sau nu, referindu-se la "literatura de sertar", comite o dubla eroare !

Un comentariu: