Friedrich Nietzsche

"Toate spiritele profunde au nevoie de o masca: mai mult decat atat, in jurul fiecarui spirit profund se formeaza neincetat o masca, datorita interpretarii invariabil false, adica anoste, a tuturor cuvintelor sale, a tuturor pasilor sai, a tuturor manifestarilor vietii sale."

marți, februarie 23

INTEROGATORIU LA DOMICILIU - NOUA STRATEGIE A MILITIEI ROMANE

Am fost chemat la sectia 3 Militie dupa ce am depus sesizarea cu privire la faptul ca am fost amenintat cu pistolul, injurat, amendat, batut, incatusat de catre un porc purtator de uniforma si insigna pentru simplul fapt ca alergam la 12 noaptea prin fata blocului.

Mi s-a spus foarte clar ca trebuie sa am "probe", daca vreau ca plangerea sa mearga mai departe. Imediat, s-a aprins spiritul de cetatean naiv si imbecil care avea impresia ca daca are dreptatea de partea lui poate cuceri Roma. M-am gandit ca daca eu trebuie sa demonstrez ca am patit toate povestile de mai sus, si gaborii trebuie sa demonstreze ca nu este asa. Ce mi se raspunde? (pe un ton aproape parintesc...)

"Domnule -X-, noi stim ce faceti dumneavoastra...stim foarte bine! Adica... nu noi, noi cei de aici din birou, dar stim! In caz de un proces noi deja avem probele noastre, dar acum nu e nevoie sa va spunem care sunt."

"Aha, adica stiu colegii de vis-a vis, nu voi direct...(SRI)" Un zambet tamp de valutist imi confirma presupunerea.

Clar, oamenii incercau sa ma sperie, sa ma intimideze, ca nu cumva sa continui cu plangerea.

Caut in buzunarul stang din dreptul curului si gasesc acelasi spirit de cetatean debil. Il scot, il inghit si scriu plangerea.

"Deci, domnule -X-, daca dumneavoastra ajungeti in instanta pentru acest lucru si nu puteti sa demonstrati ce sustineti, noi putem imediat sa va dam pe dumneavoastra in judecata pentru declaratii calomnioase, intelegeti? Iar noi nu mai avem nevoie de probe atunci, caci tocmai ati pierdut un proces in care ne acuzati nesustinut. Deci aveti grija ca toate se pot intoarce impotriva dumneavoastra.", adauga militianu', de data aceasta cu un ton de actor american.

Ce-i de facut? Imi bag pula. Conform legii, in Romania poti fi batut de politie si retinut 24 de ore fara motiv de fiecare data cand mergi singur pe strada. Nu ai martori, nu ai "probe".

"La ce liceu ati terminat?", se baga in seama un militian, bunic probabil. Raspunsul din mintea mea: "da ce te freaca pe tine grija?", raspunsul dat: "V. Alecsandri". Sa vedem unde ajunge, nu e ca si cum as putea schimba ceva la faptul ca am terminat la Alecsandri. "Aaa, dar nu imi pareti cunoscut... eu ma ocup de liceul ala" - poate pentru ca mai sunt inca 650 de mii de locuitori in Iasi.
"Cand ati terminat?"
"Acum 4-5 ani, nu mai stiu"
"Si in ce clasa ati fost?"
"12 D"
"Aah, la o doamna diriginta blonda, de latina, nu?"
"Da"
Brusc bunicul si-a amintit, desi nu ii "paream cunoscut", ce diriginta aveam si in ce serie am terminat, samd. Ce eveniment! M-am dus sa depun o plangere, si ma aflam in biroul in care unul din gaborii prezenti acolo avea in vedere liceul pe care il terminasem.

Dupa cateva momente, dezbateri pe teme de filosofie politica si retete de detergenti, celalalt gabor ma intreaba:

"Dar vad aici... daca puteti sa-mi explicati asa cu cuvintele dumneavoastra, adica eu stiu ce inseamna, da nu stiu pentru dumneavoastra ce inseamna... vad aici ca ati contribuit la organizarea unui mars impotriva discriminarii...ce fel de discriminare?"
"Pai scrie ca era un mars impotriva tuturor formelor de discriminare, deci si impotriva discriminarii rasiale, etnice, sociale, de gen, etc..."
"Aha, da da, nu ca intreb ca am fost si eu atunci la marsul asta si eram curios...Si asta cu atitudini antimilitariste? Cum adica antimilitarist?"
Incep eu sa vulgarizez teoriile antimilitariste mai tare decat a vulgarizat Engels socialismul, poate poate intelege gaborul din prima si nu trebuie sa tin un curs pe tema asta.
"Aha, inteleg...nu, va intrebam pentru ca de multe ori.. astea..."
"Astea stau ca o perdea pentru miscarile anarhiste", zic eu.
"Exact!"
Mai avea oare rost sa-i explic ce inseamna anarhism? Daca ma aresta pe loc? Nu era ceva grav. Dar, daca isi dadea demisia pe loc? Nu, mai bine nu-i explic.

Ma aflam cu 2 gabori intr-un birou de militie din sectia 3, etaj 2 sau 3, camera 100 pare-mi-se. Unul din ei avea in vedere liceul pe care il terminasem, celalalt fusese la un mars de strada la care am fost si eu. Incepeam sa ne cunoastem, aproape ca as fi coborat sa cumpar o sampanie.

"Si in prezent cu ce va ocupati domnule -X-?"
"Sunt masterand la Fac. -Y-."
"Pai poate o sa ajungeti si dumneavoastra mai sus, stiu eu, Ministru De Interne, ca sa schimbati problemele astea din politie, ca nici noua nu ne convin!"
"Pai eu daca as ajunge acolo as desfiinta politia, deci nu cred ca va doriti asta. Ne-a spus un profesor o poveste foarte interesanta. Intr-un orasel din Austria, au fost scoase toate, absolut toate semnele de circulatie! Ce credeti ca s-a intamplat in urmatoarea luna? S-a redus semnificativ rata accidentelor rutiere! Sincer, consider ca oamenii fac prostii mai mari cand sunt controlati, ghidati, supravegheati decat cand stiu ca sunt pe cont propriu, si daca fac o greseala nu platesc o amenda, ci platesc cu viata sau cu sanatatea. E vorba de o crestere a responsabilitatii. Si apoi, eu pur si simplu nu am cum sa ajung Ministru de Interne. Daca spuneti ca va ocupti de liceul pe care l-am terminat puteti verifica ce note am avut. Probabil in curand cineva o sa se ocupe si de facultatea la care invat si o sa vada ce note am si pe acolo. Si puteti observa toate rezultatele mele de pe unde am fost. Pur si simplu n-am cum sa ajung Ministru de Interne. Am note prea mari pentru asta!"
Urmeaza un ras colorat de compasiune, ca si cum mi-ar fi spus "si noi...si noi"

In fine, ideea este ca am fost amenintat cu pistolul de catre un militian, injurat, amendat, batut, incatusat pe nedrept si nu se poate face nimic in privinta asta.

Trec 2-3 saptamani. Suna cineva la usa. "Politia! Deschideti!"
Deschid usa. Doi militieni indignati stateau tepeni la 20 de cm de prag.
"Sunt agent ngfdkf (n-am inteles nimic), facem o reactualizare a bazei de date cu locuintele, ne puteti prezenta datele dvs?"
"Adica un buletin"
"Da"
Urmeaza pentru circa 5 minute acelasi set de intrebari: unde invatati, cu cine locuiti, ati lipit dumneavoastra stickerele alea de prin cartier ( infatisand un porc cu un baston deasupra inscriptiei CUNOASTE-TI DUSMANUL), se plang cei din cartier ca sunt murdari peretii, stiti ceva despre asta?, vedeti ca iese pisica din casa, deci locuiti singur?, etc.

Data viitoare primesc si mandat de perchezitie? sau poate de arestare pentru comiterea infractiunii de a gandi. Este ilegal sa fii anarhist in Romania? Raspuns: Da!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu