Friedrich Nietzsche

"Toate spiritele profunde au nevoie de o masca: mai mult decat atat, in jurul fiecarui spirit profund se formeaza neincetat o masca, datorita interpretarii invariabil false, adica anoste, a tuturor cuvintelor sale, a tuturor pasilor sai, a tuturor manifestarilor vietii sale."

luni, noiembrie 23

CUM VA ARATA SITUATIA POLITICA IN ROMANIA, DUPA TURUL 2?

Acum cateva luni, pe 27 mai 2009 mai exact, un anarhist scria aici ca acel guvern PSD-PDL (minunat la acea vreme: majoritate in parlament, fara opozitie mare, trusturi in stanga si in dreapta, etc. etc.) este facut la misto, pentru a nu profita vreunul dintre acele doua partide de capitalul electoral oferit de situatia in care ar intra in opozitie, si pentru a "organiza" alegerile - libere si corecte desigur. La fel, dupa elegerile prezidentiale va fi format un nou guvern, a spus anarhistul. DUPA! Nu inainte! Dar nu, bineinteles, anarhistul nu este credibil. Este un terorist (si pacifist in acelasi timp), un visator, un ateu, un antisocial, un om rau rau rau. Nu este de incredere. Analistii pulitici de la televizor stiu ce vorbesc, politicienii - doar nu-s niste talhari - nu is chiar asa tampiti dupa cum spune anarhistul.

Si toata lumea atunci era orgasmata cand punea in discutie doua teme: guvernul si candidatura marinerului. Guvernul, ziceau spermaticii, ori e altu' pan' la alegeri, ori ramane asta. Nu, nu va fi ALTUL pana la alegeri, ALTUL va fi DUPA ALEGERI, zicea anarhistul. Apoi, femeile moderne, indepentente si realizate, impreuna cu putoii de afaceri analizau foarte serios probabilitatea candidaturii marinerului. Anarhisul a spus: marinerul va candida, ba mai mult, va ajunge si presedinte! Nu, anarhistul e pe treaba lui! Nu stie el care-i faza! Lasa-l sa vorbeasca, si asa, doar atata face. Dar vai, marinerul a candidat, ba mai mult a ajuns in turul 2, ba mai mult, o sa si castige.

Multi au impresia acum ca ieri au votat. Multi au impresia acum ca astazi s-au pus bazele unei "aliante" intre celelalte partide pentru a se pozitiona impotriva ciorpacarului( ciorpacar - from "ciorpac", instrument folosit de pescari pentru a prinde mai multi pesti odata ). Insa, tocmai aceasta alianta va fi unul dintre punctele forte ale urmatoarei campanii electorale ale ciorpacarului, impreuna cu referendumul sau.

Fii mandru ca esti roman! La urma urmei, Romania este una dintre putinele tari in care se pot organiza alegeri magice la un asemenea nivel. Nu pot fi altfel decat magice in momentul in care in urna se gasesc un numar mai mare de buletine de vot decat numarul votantilor. Democratia participativa functioneaza! Iata, 120% participare politica - cel putin la una dintre sectiile de votare. La televizor, o serie foarte colorata de idioti apar urland "voteaaaaaaaazaaaa! Votul tau conteazaaa!". Conteaza intr-adevar, dar nu pentru tine! Si oricum, daca ar conta pentru tine, adu-ti aminte ca votul vecinului tau conteaza de 5 ori mai mult decat votul tau!

Multi candidati la prezidentiale anul asta. 12. Dar, acestia nu au avut nicio sansa. Tot marinerul, care a facut tot posibilul pentru a demonstra cat de penibil este, a ajuns pe primul loc. Tot ceilalti - de care era satula toata lumea, cica - au ajuns pe locurile 2 si 3. Ar fi timpul sa intelegeti ca daca cineva isi depune candidatura asta nu inseamna in mod automat ca isi propune sa si castige. Unii pot candida si ALEG sa ramana in anonimat, tocmai pentru a sublinia ca cei importanti sunt cei care au fost alesi deja! Altii sunt pusi sa candideze, pentru a aduce noi teme de dezbatere in campania electorala, pentru a ataca un alt candidat, pentru a sustine un altul, etc.

Fascistul suprem, Cornelus, a fost candidatul marinerului. La fel si razboinicul luminii. In primul rand, Cornelus promoveaza, intr-un mod extrem, un nationalism extrem. Fapt pentru care, in mod legitim, este catalogat, de catre multi, ca fiind bolnav psihic. Asadar, in momentul in care marinerul declara ca "patriotismul - doar de dragostea de mama daca poate fi inlocuit", aceiasi multi care il considera pe Cornelus bolnav psihic vor considera declaratia marinerului complet fireasca, normala, moderata, logica, adevarata.

Cornelus spune ca e in stare sa moara pentru tara. Un om care spune ca e in stare sa moara pentru tara, e mai mult decat sigur ca e in stare sa si ucida pentru tara. Important, in acest caz, nu mai este daca moare cineva, ci pentru ce moare. Asadar, daca unii tigani, maghiari sau imigranti vor fi ucisi, asta nu va fi o problema, adevarata problema o va constitui motivul pentru au fost ucis. Pentru tara! Ah, ok. Clar, Cornelus nu trebuie votat. Dar, Cornelus a iesit pe locul 4. Deci, unii apreciaza si acest gen de nationalism. Daca unii apreciaza acest gen de nationalism extrem, cu siguranta, intr-o democratie mioritica, si mai multi vor agrea un tip de nationalism moderat. Marinerul, din penibil, devine brusc moderat, calculat. Fascismul revolutionar, Cornelus? Nu nu, ca e bolnav psihic. Atunci, fascismul sub umbrela? Eeh, asta parca mai merge. La urma urmei, mai toti cretinii care sunt intrebati pe strada daca sunt fascisti spun ca nu, dar au ceva impotriva tiganilor. Si aici e alta discutie pe care o sa incerc sa o scurtez mai repede. De ce urasti tiganii? Pentru ca fura! Si atunci, de ce nu urasti furtul? Poate pentru ca esti ipocrit, caci si tu furi. Calculeaza cam cat se fura prin jurul tau, si vei fi uimit ca tiganii se numara printre cei care fura cel mai putin. Familia ta chiar, s-ar putea sa fi furat mai mult decat ei. Politicienii ti-au furat si viata. Dar nu, tu alegi sa fii tampit si sa urasti tiganii pentru ca fura.

Razboinicul luminii e mai mult decat credincios, e fundamentalist crestin, fanatic religios - in aparenta si in declaratii, dar e. Face tot posibilul pentru a demonstra asta. Ba chiar se ia foarte in serios, isi face rau si singur pentru a demonstra asta. Aceeasi logica functioneaza si aici, la fel ca in cazul nationalismului. Un nationalist extremist si un fanatic religios, pentru ca un nationalist crestin sa para normal, ba mai mult, de dorit. In momentul in care, marinerul plutei, numita generic Romania, spune, ca raspuns la intrebarea "care este cel mai bun lucru pe care l-ati facut in viata", ca "sunt foarte bucuros ca am avut ocazia sa crestinez un copil musulman", in mod sigur aceasta declaratie este mult mai grava decat orice rugaciune a oricarui cioban. Un presedinte de tara declara ca cel mai bun lucru pe care l-a facut in viata si de care este mandru este ca a crestinat un copil musulman. Deci, ar fi minunat daca ar avea sansa sa crestineze mai multi copii musulmani, ba chiar sa crestineze toti copiii, indiferent daca is musulmani sau nu. O lume crestina... sau cretina. Este o reintoarcere a cruciadelor la nivel declarativ. Dar nu, este ceva moderat, calculat, normal, firesc, ba mai mult, de laudat.

Un alt argument pe care il folosesc pentru a demonstra ca alegerile sunt la misto si ca jiji si cornelus au candidat pentru mariner, este tocmai atitudinea antimarinerista. Cornelus este anti mariner. Jiji este anti mariner. Uite cine promoveaza antimarinerismul. Pentru a avea succes, o idee are nevoie si de prestigiul celor care o promoveaza. Ce prestigiu mai au Cornelus si Jijel? Pai, 5,3 % si 1,4 %. Asadar, daca cineva se decide sa fie anti mariner, va trebui sa fie foarte atent, pentru ca, vrand nevrand, este in aceeasi tabara cu Jijel si Cornelus.

Nu voi mai vorbi de cinzeaca electorala, de vodka la pet, de parlamentarismul cailor putere sau de parlamentarismul de tip maxi-taxi, nici de votul zeitelor cu 4 maini, nici de magia electorala, nici de faptu' ca s-au gasit multi naivi sa ia parte la astfel de cumetrie. Campania electorala a disparut din spatiul public si s-a indreptat din ce in ce mai mult catre spatiul privat. Un banner stradal costa 3 milioane. 10 voturi costa tot atat. Ce vor alege? O confruntare televizata poate reprezenta uneori un pericol sau o pierdere de timp. Un kil de faina in schimb, nu-i asa periculos. Dar, despre toate aceste subiecte intrebati-i pe analisti.

In concluzie, imi pastrez punctul de vedere. Chiar daca la televizor se declara din ce in ce mai multi anti marineri, ciorpacarul tot ciorpacar va ramane. Doar un numar de maxi taxi mai mare decat cele ale PDL poate pune probleme marinerului. De ce? Pentru ca daca va veti duce la vot veti avea de ales intre un bolsevic si un fascist!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu