Friedrich Nietzsche

"Toate spiritele profunde au nevoie de o masca: mai mult decat atat, in jurul fiecarui spirit profund se formeaza neincetat o masca, datorita interpretarii invariabil false, adica anoste, a tuturor cuvintelor sale, a tuturor pasilor sai, a tuturor manifestarilor vietii sale."

miercuri, octombrie 1

Despre politicianistii de Romania

Merita Romania o analiza politica?

Sa luam in serios rolurile actorilor nostri politici ? De ce ? Ei ne iau in serios rolurile noastre? Fiecare isi ia in serios ce are de facut la urma urmei , insa nu intotdeauna ce are de facut un politician coincide cu ce are de facut un politicianist ! Iar in tranzitia noastra de la "visul de aur" la "visul american" avem de infruntat si de rabdat toate "conflictele ideologice", trebuie sa invatam sa impacam "grupurile de interese", trebuie sa participam la "procesul democratic" !

Dar ce-ar fi daca am trai asa in haos, daca ideologia ar fi doar o eticheta pentru o firma de investitii, daca procesul democratic s-ar transformat peste noapte in procesul oligarhic, daca grupurile de interese nu ar exista, si daca "visul american" ar fi adoptat in nestire, ca o forma fara fond? Ar fi ca am trai in Romania zic eu... in Romania inceputului de secol 21 !

Cand iti auzi premierul vorbind despre "tampenia" tot mai stresanta legata de grupurile de interese care nu numai ca exista, dar exista peste tot in lume, nu poti sa-ti pui decat o singura intrebare. Daca ceva exista in toata lumea nu poate exista in acelasi timp si in Romania, nu-i asa? Trecand peste aceasta contradictie logica pare-se ca premierul "nostru" are partea lui de dreptate! Da, chestiunea legata de grupurile de interese din Romania e intr-adevar o tampenie! Avand in vedere ca in Romania nu exista decat un singur interes si anume - banul - asta inseamna ca toate grupurile de interese sunt defapt un singur grup mai "batran" . Si daca toti sunt in acelasi grup de interese inseamna ca nimeni nu e in nici un grup! Partidele de opozitie, doctrinele politice si grupurile de presiune nu exista decat in teorie!

Dar toate acestea nu numai ca pot fi invatate, ci pot fi observate de fiecare cu usurinta. Cat de fericiti ar fi concetatenii nostri daca ar citi in fiecare zi presa cu ultimele sondaje si studii de caz analizate riguros si dezbatute pana la cele mai mici detalii, daca ar descoperi alaturi de ai nostri "analisti" ultimele rezultate ale cercetarilor comportamentului politic al alesilor nostri! La fel de fericiti ca atunci cand ar citi "ultimele mondenitati" oare? Elodia in acest caz...ar putea da nastere unei revolutii!

Dar romanul de rand nu mai are timp sa "observe", romanul de rand de abia are timp sa faca bani! Si pentru ca unii si-au pierdut orice speranta au inceput sa joace la bursa! Exemplu urmat chiar de al nostru "domn" ministru al educatiei, caci altfel nu se explica faptul de a fi votat in favoarea adoptarii unei legi intr-o zi de marti, iar in urmatoarea zi, de miercuri, sa declare cat de nociva ar putea fi promovarea unui astfel de act legislativ. Singura explicatie ar fi ca in urma cu cateva zile si-a jucat creierul la bursa, si cum bursa a cazut...

De continuat... cu siguranta, din pacate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu