Friedrich Nietzsche

"Toate spiritele profunde au nevoie de o masca: mai mult decat atat, in jurul fiecarui spirit profund se formeaza neincetat o masca, datorita interpretarii invariabil false, adica anoste, a tuturor cuvintelor sale, a tuturor pasilor sai, a tuturor manifestarilor vietii sale."

joi, mai 29

Tacand spui totul!

Cel mai mare respect pe care il poti oferi si care i se cuvine unui lucru pe care nu il cunosti e sa taci ! Dar sa taci cu toata fiinta ta... sa ramai inmarmurit ca in fata unui miracol divin... sa fii pregatit sa accepti sau nu ceea ce se petrece... dar sa pastrezi linistea!

Nimeni nu poate spune cu adevarat macar un gand valoros despre ceea ce nu a cunoscut! Si totusi auzim in permanenta basme despre Dumnezeu, teorii de ale psihologilor, analize despre timp si spovedanii de ale calugarilor nebuni! Celor care nu sunt inca atei, le-as spune ca cea mai mare blasfemie e incercarea de a-l cunoaste pe Dumnezeu ! De ce nu prefera ei sa taca? Se cred ei mai intelepti decat Socrate?

Ceva este a sti, cu totul si cu totul altceva este a cunoaste ! Poti sti toata istoria omenirii, dar fara sa fi cunoscut macar un soldat roman! Poti sti toata istoria religiilor, dar nu poti incerca sa-l cunosti pe Dumnezeu! Mai bine taci ! Tacand spui totul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu