Friedrich Nietzsche

"Toate spiritele profunde au nevoie de o masca: mai mult decat atat, in jurul fiecarui spirit profund se formeaza neincetat o masca, datorita interpretarii invariabil false, adica anoste, a tuturor cuvintelor sale, a tuturor pasilor sai, a tuturor manifestarilor vietii sale."

marți, mai 13

exista prejudecati asupra prejudecatilor

Paradoxul prejudecatii spune ca cea mai mare prejudecata este credinta in lipsa oricarei prejudecati din gandirea unui individ.

Totusi, acesta nu a fost acceptat intru totul si asa s-au dezvoltat in timp anumite prejudecati despre prejudecati. Filosofi precum H.Arendt au mers pana la a afirma ca "prejudecata este refuzul de a gandi" sau ca prejudecatile sunt acel ceva de care trebuie sa ne lipsim atunci cand incepem o cercetare. Tind sa cred ca unei asemenea ratiuni i-as putea replica faptul ca o asemenea ipoteza este autocontradictorie. Insasi refuzul de a gandi implica gandire, indiferent de intensiunea sau de extensiunea conceptului de gandire. Nu poti construi nicio ipoteza fara un minimum de efort intelectual, iar in in constructia oricaror prejudecati acel minim efort este deci necesar. Aceasta categorie de persoane care adopta un punct de vedere similar cu cel al H.Arendt refuza oare sa gandeasca? Pentru ca sufera de cea mai mare prejudecata, de aceea ca nu au nicio prejudecata, intrucat presupun ca le-ar displace sa se creada despre ei ca refuza sa gandeasca.

Asa cum s-a ajuns pana la concluzia ca "omul este masura lucrurilor", fapt cu care nu sunt de acord, eu afirm ca prejudecata este masura gandirii. Nu poti dezbate nicio tema fara a porni de la anumite ipoteze, de la anumite prejudecati. Trebuie sa se inteleaga diferenta dintre prejudecata si axioma. Prejudecata este masura gandirii , nu gandirea insasi, nu adevarul absolut instaurat in minte. Prejudecatile pot fi testate , argumentate sau contraargumentate. Cred ca efortul intelectual si rezultatele creatiei sunt mai mari in cazul unor persoane cu prejudecati ( care sunt constiente de prejudecatile lor), intrucat acestea trebuie sa cada de acord sau nu asupra unei idei dinainte formulate, pentru ca mai apoi sa dezvolte acea idee ori sa creeze altele noi.

Noi toti avem prejudecati, putini sunt constienti de ele , insa si mai putini recunosc. Simplul fapt ca noi toti credem ca maine Soarele o sa continue sa rasara e o prejudecata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu